AV-teknik/AV-utrustning

AV-utrustning

Vad är AV-utrustning?

AV-teknik står för Audiovisuell teknik eller utrustning, vilket förenklat betyder teknik för ljud (audio) och bild (visuell). AV-utrustning omfattar alla tekniska hjälpmedel som används för att förbättra ljud- och bildupplevelser under ett evenemang. Detta inkluderar bland annat projektorer, högtalare och mikrofoner, men tekniken finns även i datorer, läsplattor och mobiler. Vi har med andra ord AV-teknik omkring oss konstant i dagens samhälle.

Stora evenemang, galor och prisutdelningar kräver en hel del planering och precision för att lyckas. En avgörande del av denna process är användningen av audiovisuell (AV) utrustning. Men vad är egentligen AV-utrustning och varför är den så viktig? Låt oss dyka in i världen av AV-teknik och dess betydelse för att säkerställa att ditt evenemang blir en succé.

Hos oss på Centas innebär AV-teknik de olika produkterna och komponenterna som vi använder för att leverera en professionell tekniklösning för konferenser, möten och livesändningar. 

Varför är AV-utrustning viktigt för evenemang?

Kvaliteten på AV-utrustningen kan göra eller förstöra ett evenemang. Utan tillräckligt bra ljud- och bildkvalitet kan publiken missa viktiga delar av presentationen eller föreställningen, vilket kan leda till besvikelse och negativ feedback.

Mål med bra AV-utrustning

Målet med att använda professionell AV-teknik är:

 • Rent ljud
 • Klara bilder och tydliga presentationer
 • Att dela information utan störande inslag
 • Effektiva telefon- och videokonferenser
 • Engagerande konferenser och event

Bra AV-utrustning ska knappt märkas, det ska fungera så smidigt att de som deltar i presentationen inte tänker på att det finns mikrofoner som sprider ljudet och skärmar som gör att de kan ta del av presentationen, videon eller bilderna. Då har AV-tekniken gjort sitt jobb.

 

 

– Centas –

 • Vi vill rikta ett stort tack till Centas för ett proffsigt, snabbt och noga genomfört arbete med att rigga Imagine Monet på Artipelag. Det var ett brådskande jobb, men Centas imponerade med sin effektivitet och kvalitet. Deras snabba återkoppling säkerställde en smidig och framgångsrik process. Samarbetet med Centas har verkligen överträffat våra förväntningar!

  Magnus Danielsson , VD – Artipelag

 • Leverantören överträffade vår förväntan. Trevlig, service- och lösningsinriktad personal samt framförallt professionell i utförandet av uppdraget. Vi är verkligen nöjda och har redan rekommenderat andra att ta kontakt med dem om de behöver liknande tjänster.

  Rosario Ali, Enhetschef HFA2.0, Nynäshamn kommun.

 • Vad du än skall producera så är inte bara Centas en partner som sköter din teknik klanderfritt så att du kan fokusera på uppgiften med att skapa bra content. De är dessutom en axel att gråta mot, duktiga kreatörer och sist men inte minst, gänget som kan få din powerpoint-presentation att bli lika spännande som en actionfilm på bio. Vi använde Centas för ett event med 10.000 deltagare och vi kunde inte önskat oss en bättre partner.

  Chris Pettersson, Föreläsare och moderator för Myflow

 

AV-teknik – Centas utbud

Centas har ett av de bredaste utbuden av AV-utrustning för uthyrning i Sverige. Vi vet vad som krävs för en bra helhetslösning och vilka produkter som fungerar bäst tillsammans. När du kontaktar oss behöver du bara beskriva vad du har för mål och i vilket sammanhang du behöver tekniken. Utifrån det vet vi vilka produkter du behöver och hur vi på bästa sätt ska sätta ihop ett paket som passar dig och ditt ändamål. 

Typer av AV-utrustning

För att förstå hur viktig AV-utrustning är, måste vi först bekanta oss med de olika typerna av utrustning som vanligtvis används vid stora evenemang.

Ljudsystem

Ljudsystemet är hjärtat av varje evenemang. Det inkluderar högtalare, förstärkare, mixerbord och ljudkontrollsystem som säkerställer att varje ord och varje ton hörs klart och tydligt.

Belysningssystem

Belysning sätter stämningen och lyfter fram viktiga delar av ett evenemang. Olika typer av belysning, såsom scenljus, spotlights och stämningsbelysning, används för att skapa den önskade atmosfären.

Bildskärmar och projektorer

Bildskärmar och projektorer används för att visa presentationer, videor och livebilder. De spelar en avgörande roll i att hålla publiken engagerad och informerad.

Mikrofoner och trådlösa system

Mikrofoner, både trådbundna och trådlösa, är essentiella för att fånga och överföra tal och musik. Trådlösa system ger flexibilitet och rörelsefrihet för presentatörer och artister.

Scenutrustning

Scenutrustning inkluderar allt från scenbyggnad och podier till bakgrunder och dekor. Det är viktigt för att skapa en visuell inramning och förbättra publikens upplevelse.

Den dolda AV-utrustningen

Inom kategorin AV-teknik finns det många små produkter som ofta glöms bort, men som är avgörande för att få ihop helheten. Med vår expertis vet vi exakt vad som krävs för att du ska få en fungerande lösning.

Kablar och adapter

I den här kategorin hittar vi HDMI, VGA, USB och ljudkablar för att koppla samman utrustningen. Vilka kablar som krävs beror på vilka AV-produkter du har i din lösning. Vi har alla typer och storlekar inom den här kategorin.

Förlängningssladdar och grenuttag

AV-tekniklösningar kräver enormt många eluttag, ofta mer än vad många av våra kunder tänker på. Förlängningssladdar och grenuttag är något som alltid ingår i en AV-lösning och som vi har oräkneliga mängder av.

Stativ eller ställ

Stativ eller olika typer av ställ används för att hålla kameror, mikrofoner eller projektorer på rätt höjd. Det ger en stabil bild och du slipper ha en person som håller i tekniken.

Tips vid användning av AV-teknik – för en professionell presentation

Centas har många års erfarenhet av att leverera lösningar med AV-teknik och genom åren har vi samlat på oss en hel del tips för hur en presentation ska bli lyckad. Här samlar vi några av de mest värdefulla och bästa tipsen.

 • Förberedelse: Testa all utrustning i förväg så att du känner dig bekväm och så att du vet hur det fungerar.
 • Ljus: Anpassa belysningen i rummet för att förbättra bild- och ljudkvaliteten.
 • Ljudnivåer: Justera ljudet så att det är klart och tydligt, men inte för högt.
 • Fokus: Se till att bilden är tydlig och skarp genom att fokusera projektorn eller storskärmen.
 • Synlighet: Placera skärmen så att alla i publiken kan se den och undvik att stå i vägen för visningen.
 • Timing: Öva på att hålla presentationen inom den angivna tidsramen.
 • Interaktion: Engagera publiken genom att ställa frågor, be om åsikter och använda interaktiva element.
 • Klarhet: Sträva efter att vara tydlig och koncis i din presentation och undvik onödig jargong.
 • Kroppsspråk: Använd ögonkontakt, gester och rörelser för att förstärka ditt budskap.
 • Återkoppling: Efter presentationen, be om återkoppling från kollegor eller publik för att förbättra dina framtida presentationer.

Tips för AV-utrustning – vid stora evenemang

Vid stora evenemang krävs lite mer än vid mindre presentationer. Självklart vill man alltid att ens evenemang ska bli lyckat, men ju fler deltagare som närvarar desto viktigare är det ofta att event blir lyckade. En större publik gör också ofta att det krävs mer teknik, för att fler ska nås av ljud och bild. När du planerar ett stort evenemang behöver du ha planerat i detalj, valt teknik ytterst noggrant och se till att du har full koll under själva evenemanget.

Planering och förberedelse

Att planera och förbereda AV-utrustning för ett stort evenemang kräver noggrannhet och uppmärksamhet på detaljer.

Förstå evenemangets behov

Varje evenemang är unikt och kräver specifik utrustning baserat på dess format och innehåll. Det är viktigt att förstå behoven för att kunna välja rätt utrustning.

Val av AV-utrustning

Att välja rätt utrustning handlar inte bara om att ha de senaste prylarna. Det handlar om att ha rätt verktyg för jobbet, som passar evenemangets storlek och karaktär.

Budgetering och kostnadshantering

AV-utrustning kan vara dyrt, så det är viktigt att ha en tydlig budget och att hantera kostnaderna effektivt. Detta inkluderar att överväga hyra kontra att köp och att hitta kostnadseffektiva lösningar utan att kompromissa med kvaliteten.

Installation och testning

Installation och testning av AV-teknik är kritiska steg för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Steg för installation

Installationsprocessen innebär att sätta upp utrustningen på plats, koppla ihop alla system och säkerställa att allt är korrekt inställt för evenemanget.

Vikten av att testa före evenemanget

Testning är avgörande för att identifiera och åtgärda eventuella problem innan evenemanget börjar. Detta inkluderar ljudtester, ljusinställningar och bildkontroller.

Vanliga problem och lösningar

Vanliga problem kan inkludera allt från tekniska fel till dålig akustik. Att ha en plan för att snabbt lösa dessa problem är viktigt för att undvika avbrott under evenemanget.

Under evenemanget

Under själva evenemanget måste AV-teamet vara beredda på allt.

Real-time övervakning

Real-time övervakning innebär att hålla ett öga på all utrustning och göra justeringar vid behov för att säkerställa att allt fungerar optimalt.

Snabba problemlösningar

Att kunna lösa problem snabbt och effektivt är avgörande för att undvika att störningar påverkar evenemanget negativt.

Anpassningar på plats

Ibland krävs anpassningar på plats för att hantera oväntade förändringar eller krav. Flexibilitet och snabb anpassningsförmåga är nyckeln.

Efter evenemanget

När evenemanget är över, finns det fortfarande viktiga steg att ta.

Nedmontering och återställning

Nedmontering och återställning av utrustningen måste ske snabbt och effektivt för att förbereda för nästa evenemang eller återlämna hyrd utrustning.

Utvärdering och feedback

Att utvärdera vad som fungerade bra och vad som kan förbättras är viktigt för att lära sig och förbättra framtida evenemang.

Lärdomar för framtida evenemang

Genom att analysera feedback och erfarenheter kan man dra värdefulla lärdomar som hjälper till att göra framtida evenemang ännu bättre.

Framtiden för AV-teknik och evenemang

Teknologin utvecklas ständigt och det gäller även AV-utrustning.

Nya teknologier och innovationer

Framtiden lovar spännande innovationer inom AV-teknologi, som avancerad AR och VR, som kommer att förändra hur vi upplever evenemang.

Hur teknologin förändrar evenemangsbranschen

Nya teknologier förändrar sättet vi planerar och genomför evenemang, med mer interaktiva och engagerande upplevelser för publiken.

Hållbara och miljövänliga alternativ

Hållbarhet blir allt viktigare och AV-utrustning utvecklas för att bli mer miljövänlig, med energisnåla system och återvinningsbara material.