AV-teknik/AV-utrustning

AV-utrustning mikrofon

AV-teknik står för Audiovisuell teknik, vilket förenklat betyder teknik för ljud (audio) och bild (visuell). AV-utrustning inkluderar bland annat projektorer, högtalare och mikrofoner, men tekniken finns även i datorer, läsplattor och mobiler. Vi har med andra ord AV-teknik omkring oss konstant i dagens samhälle. 

Hos oss på Centas innebär AV-teknik de olika produkterna och komponenterna som vi använder för att leverera en professionell tekniklösning för konferenser, möten och livesändningar. 

Mål med bra AV-utrustning

Målet med att använda professionell AV-teknik är:

 • Rent ljud
 • Klara bilder och tydliga presentationer
 • Att dela information utan störande inslag
 • Effektiva telefon- och videokonferenser
 • Engagerande konferenser och event

Bra AV-utrustning ska knappt märkas, det ska fungera så smidigt att de som deltar i presentationen inte tänker på att det finns mikrofoner som sprider ljudet och skärmar som gör att de kan ta del av presentationen, videon eller bilderna. Då har AV-tekniken gjort sitt jobb.

– Centas –

 • Leverantören överträffade vår förväntan. Trevlig, service- och lösningsinriktad personal samt framförallt professionell i utförandet av uppdraget. Vi är verkligen nöjda och har redan rekommenderat andra att ta kontakt med dem om de behöver liknande tjänster.

  Rosario Ali, Enhetschef HFA2.0, Nynäshamn kommun.

 • Vad du än skall producera så är inte bara Centas en partner som sköter din teknik klanderfritt så att du kan fokusera på uppgiften med att skapa bra content. De är dessutom en axel att gråta mot, duktiga kreatörer och sist men inte minst, gänget som kan få din powerpoint-presentation att bli lika spännande som en actionfilm på bio. Vi använde Centas för ett event med 10.000 deltagare och vi kunde inte önskat oss en bättre partner.

  Chris Pettersson, Föreläsare och moderator för Myflow

 • “Vi vill rikta ett stort tack till Centas för ett proffsigt, snabbt och noga genomfört arbete med att rigga Imagine Monet på Artipelag. Det var ett brådskande jobb, men Centas imponerade med sin effektivitet och kvalitet. Deras snabba återkoppling säkerställde en smidig och framgångsrik process. Samarbetet med Centas har verkligen överträffat våra förväntningar!”

  Magnus Danielsson , VD – Artipelag

 

AV-teknik – Centas utbud

Centas har ett av de bredaste utbuden av AV-utrustning för uthyrning i Sverige. Vi vet vad som krävs för en bra helhetslösning och vilka produkter som fungerar bäst tillsammans. När du kontaktar oss behöver du bara beskriva vad du har för mål och i vilket sammanhang du behöver tekniken. Utifrån det vet vi vilka produkter du behöver och hur vi på bästa sätt ska sätta ihop ett paket som passar dig och ditt ändamål. 

Kategorier inom AV-utrustning

Vi listar de vanligaste produktkategorierna som ingår i en lösning för AV-teknik.

Högtalare

Högtalare är en grundprodukt i utbudet av AV-teknik, och något som efterfrågas i stor utsträckning. Högtalarnas uppgift är att förstärka och sprida ljud till rätt ställe. Det kan vara både ljud från personer som talar och ljud från videos eller ljudklipp.

Mikrofon och ljudsystem

Mikrofoner behövs för att fånga upp talarens röst och göra det möjligt att förstärka den genom högtalare. Ljudsystem är sammankopplade högtalare, vilket även kan inkludera olika typer av högtalare som lyfter olika delar i ljudet. Allt för att det som ska presenteras ljudmässigt håller en hög kvalitet.

Projektorer och skärmar

Projektorer och skärmar, av olika storlekar, är en av de vanligaste produkterna i en lösning från oss. Projektor eller skärmar används för att visa presentationer, bilder eller videor.

Laptop och dator

Många gånger har personer som hyr AV-teknik från oss en dator att koppla till projektor eller skärm, men ibland kan det vara skönt att använda en extern dator eller laptop. Genom att använda en hyrd dator eller laptop kan du känna dig trygg med att allt kommer att fungera tillsammans och du behöver inte oroa dig för att visa något känsligt som är sparat på din egen dator.

Fjärrkontroll och pekare

Fjärrkontroller och pekare är något som underlättar presentationen. Med en fjärrkontroll kan du byta presentationsbild och pekaren gör det möjligt att visa detaljer för åhörarna. Det är små produkter i utbudet av AV-utrustning, men produkter som gör stor skillnad för upplevelsen.

Den dolda AV-utrustningen

Inom kategorin AV-teknik finns det många små produkter som ofta glöms bort, men som är avgörande för att få ihop helheten. Med vår expertis vet vi exakt vad som krävs för att du ska få en fungerande lösning.

Kablar och adapter

I den här kategorin hittar vi HDMI, VGA, USB och ljudkablar för att koppla samman utrustningen. Vilka kablar som krävs beror på vilka AV-produkter du har i din lösning. Vi har alla typer och storlekar inom den här kategorin.

Förlängningssladdar och grenuttag

AV-tekniklösningar kräver enormt många eluttag, ofta mer än vad många av våra kunder tänker på. Förlängningssladdar och grenuttag är något som alltid ingår i en AV-lösning och som vi har oräkneliga mängder av.

Stativ eller ställ

Stativ eller olika typer av ställ används för att hålla kameror, mikrofoner eller projektorer på rätt höjd. Det ger en stabil bild och du slipper ha en person som håller i tekniken.

Tips vid användning av AV-teknik – för en professionell presentation

Centas har många års erfarenhet av att leverera lösningar med AV-teknik och genom åren har vi samlat på oss en hel del tips för hur en presentation ska bli lyckad. Här samlar vi några av de mest värdefulla och bästa tipsen.

 • Förberedelse: Testa all utrustning i förväg så att du känner dig bekväm och så att du vet hur det fungerar.
 • Ljus: Anpassa belysningen i rummet för att förbättra bild- och ljudkvaliteten.
 • Ljudnivåer: Justera ljudet så att det är klart och tydligt, men inte för högt.
 • Fokus: Se till att bilden är tydlig och skarp genom att fokusera projektorn eller storskärmen.
 • Synlighet: Placera skärmen så att alla i publiken kan se den och undvik att stå i vägen för visningen.
 • Timing: Öva på att hålla presentationen inom den angivna tidsramen.
 • Interaktion: Engagera publiken genom att ställa frågor, be om åsikter och använda interaktiva element.
 • Klarhet: Sträva efter att vara tydlig och koncis i din presentation och undvik onödig jargong.
 • Kroppsspråk: Använd ögonkontakt, gester och rörelser för att förstärka ditt budskap.
 • Återkoppling: Efter presentationen, be om återkoppling från kollegor eller publik för att förbättra dina framtida presentationer.