Hyra mikrofon

Hyra mikrofon

Välj rätt mikrofon

Mikrofoner har en funktion, att fånga upp ljud och föra det vidare till ett ljudsystem eller en högtalare så att ljudet hörs tydligare av fler personer över en större yta. Men bara för att funktionen är densamma för alla mikrofoner betyder det inte att alla mikrofoner är lika bra till alla tillfällen. När du ska hyra mikrofon gäller precis som med övrig teknik, att du väljer rätt produkt för ditt ändamål och ditt event.

Centas erbjuder tre olika kategorier av mikrofoner i sitt uthyrningssortiment. Det är traditionella handburna mikrofoner, headmikes och myggor (lavalier-mikrofoner).

 

Olika tekniker i mikrofoner

Inom respektive kategori finns självklart olika varianter av mikrofoner och teknik. Två av de vanligaste varianterna är dynamiska och kondensatormikrofoner.

Dynamiska mikrofoner

Dynamiska mikrofoner är en typ av mikrofon som främst fångar upp ljud som är precis framför dem, samtidigt som de filtrerar bort omgivande ljud. Det gör att man kan fånga och lyfta det viktigaste ljudet och låta det gå ut i högtalare och ljudsystem.

Kondensatormikrofoner

Kondensatormikrofoner är en typ av mikrofon som försöker efterlikna våra egna öron. Mikrofonen fångar ljud bredare än de dynamiska mikrofonerna, vilket skapar ett djup i ljudet. Dessa passar till exempel i studiomiljöer där det inte finns störande omgivande ljud, utan där man snarare vill fånga upp allt ljud i rummet.

Hyra mikrofon traditionell handburen

Traditionella mikrofoner

De traditionella handburna mikrofonerna är ofta överlägsna när det kommer till att leverera en bra ljudkvalitet.

När ljudet är extra viktigt vid till exempel liveframträdanden och inspelningar är det därför oftast en handburen mikrofon som används. De har den stora fördelen att den kan riktas mot en specifik ljudkälla och filtrera bort ljud runt omkring, som ofta är oönskat ljud i sammanhanget. På en livespelning vill man exempelvis att sången från artisten ska höras och samtidigt vill man dämpa sången eller applåderna från publiken.

Dessa mikrofoner är ofta lite mer robusta och tål lite tuffare tag jämfört med till exempel myggor.

Hyra trådlös mikrofon

Hyra trådlösa mikrofoner

Många gånger efterfrågas trådlösa mikrofoner, vilket brukar uppskattas av den som ska använda mikrofonen. Att hålla reda på var sladden är eller vara nära på att snubbla på den är något alla vill slippa under ett föredrag. Centas har trådlösa varianter inom alla kategorier av mikrofoner och det är oftast det vi rekommenderar när vi sätter ihop ett paket för att hyra mikrofon.

 

Myggor – Lavalier-mikrofoner

Lavalier-mikrofoner går även under namnet “myggor”. Det är mikrofoner som du kan bära utan att behöva hålla dem i handen, de fästs vanligtvis med en liten klämma på kragen. Den stora fördelen är att du blir friare i din presentation eller ditt framträdande, och ljudet är tillräckligt bra för att deltagare under ett event tydligt hör vad föredragshållaren säger.

Headmikes

Headmikes

Headmikes ger också en stor rörelsefrihet, du har händerna fria samtidigt som det du säger når åhörarna. Headmikes fästs runt huvudet och sitter således mycket nära munnen vilket ger en stabil ljudupptagning. Headmikes påverkas i mindre utsträckning än myggor av rörelse och avstånd eftersom de hela tiden sitter på plats precis vid munnen.

De kan också vara lika bra eller bättre än traditionella mikrofoner på att filtrera bort omgivande ljud eftersom de sitter så nära munnen.

Hyr mikrofon av Centas

När du hyr mikrofon av oss får du allt du behöver för ett bra ljud. Berätta vad som är viktigt inför ert event, hur eventplanerna ser ut och vad ni har för förväntningar på tekniken så kommer vi att sätt ihop ett teknikpaket som passar just er. Ni behöver inte veta vilken produkt ni är ute efter, det vet vi! Ring oss så hjälper vi er gärna!