Perfekt match mellan tillgänglighet och teknik

Hem / Perfekt match mellan tillgänglighet och teknik

Centas och Paralife – ett samarbete för tillgänglighet och teknik

Nacka– Det är med stor stolthet och entusiasm som vi på Centas har fått förmånen att samarbeta med Paralife, en pionjär inom idrott, arbetsliv och gemenskap för personer med funktionsnedsättning. Vår gemensamma resa började när vi fick möjligheten att installera den konferensutrustning som krävs för att möta dagens teknikbehov.

Paralife, som grundades i mars 2022, har en enkel men kraftfull vision: att skapa ett samhälle där alla, oavsett funktionsnedsättning, har samma möjlighet att drömma och nå sina mål.

Centas och Paralife – en perfekt matchning

Vår passion för teknik och innovation matchade Paralifes vision om tillgänglighet och lika möjligheter. Tillsammans har vi arbetat för att skapa en konferensmiljö som inte bara är tekniskt avancerad utan även inbjudande och tillgänglig för alla.

Sportcaféet i Nacka, Paralife öppnade i juni 2023, är mer än bara en mötesplats. Det är en symbol för gemenskap, styrka och inkludering. Här kan du njuta av en kopp kaffe medan du ser på paraidrottssändningar eller delta i ett möte i de toppmoderna konferensrummen som vi på Centas har utrustat.

En intervju med grundaren Hilde

Hilde, grundaren av Paralife, förklarar hur idén föddes:

“Idén till Paralife växte fram hos mig med en önskan om att alla skall få samma möjligheter i arbetslivet och inom idrotten. Jag saknade synliga förebilder inom servicebranschen och paraidrotten.”

Hilde berättar också om det unika sporttemat:

“Jag var själv aktiv inom idrott under min uppväxt i Norge (alpint). Genom Paralife vill jag skapa starka förebilder inom paraidrotten. På våra väggar och TV-skärmar skall alla idrottare få ta plats. Allt vårt överskott kommer gå till Paraidrotten i Sverige.”

Ny era för paraidrotten

Med Paralife öppnar en ny era där paraidrottare och ungdomar med funktionsnedsättning får de resurser och den uppmärksamhet de förtjänar. Centas är stolta över att vara en del av denna förändring, genom att förse Paralife med den teknik som behövs för att deras vision ska bli verklighet.

Besök Paralife i Nacka i juni och se själv hur Centas och Paralife arbetar tillsammans för att skapa en plats som verkligen är för alla.

För mer information om Paralife, besök www.paralife.se.

Att leva med en funktionsnedsättning – en verklighet med utmaningar

Att leva med en funktionsnedsättning kan vara en komplex och utmanande verklighet. Från små vardagliga hinder till stora strukturella barriärer, står människor med funktionsnedsättning ofta inför en mängd utmaningar som andra inte behöver tänka på. Bemötandet på arbetsmarknaden kan vara särskilt tufft, där diskriminering och fördomar kan begränsa möjligheterna till sysselsättning och karriärutveckling.

Det är därför man blir lite extra glad när vi får arbeta med kunder som Paralife, som verkligen jobbar för förändring. De tar konkreta steg för att förbättra livet för människor med funktionsnedsättning, inte bara i ord utan också i handling.

Rätt att leva självständigt och delta i samhället – Paralifes väg till förändring

Personer med funktionsnedsättning har en grundläggande rättighet att leva självständigt och delta i samhället på lika villkor som andra. Detta inbegriper val av bostad, tillgång till samhällsservice och kvalitativt stöd. Lagar som LSS och socialtjänstlagen stärker dessa rättigheter, och personalen som arbetar inom stöd och service möter varje dag utmaningar som kräver kunskap och empati för att säkerställa dessa rättigheter.

Paralife ger Isak en chans att visa vad han kan

Under ett besök för lunch så fick jag möjligheten att ställa några snabba frågor till Isak Lindvall som jobbar som servitör.

Hur känns det att vara en del av Paralife?
– Det känns superkul att vara en del av Paralife. Jag uppskattar att jag kan visa för allmänheten att även om det ibland tar lite mer tid för oss med funktionsnedsättning, så kan vi likväl bidra och göra ett bra jobb. Jag känner att Paralife ger mig en plattform för att visa vad jag kan.

Hur såg livet ut innan och efter Paralife?
– Innan jag började på Paralife hade jag svårt att hitta jobb, särskilt inom restaurangbranschen på grund av att jag sitter i rullstol. Paralife blev mitt första jobb, och jag hade inte haft någon tidigare arbetslivserfarenhet. Nu känner jag att jag verkligen får en inblick i arbetslivet genom detta jobb.

Hur är synen på funktionsnedsättning?
– Jag upplever att alla vi på Paralife är unika men vi lär oss att hantera våra individuella nedsättningar. Jag värderar verkligen den öppna dialogen här. Det känns som en plats där vi alla kan vara oss själva, där vi kan tala fritt, stötta varandra och växa tillsammans.

Har du någon favoritparaidrott?
– Jag gillar speciellt basket och tennis, men har en särskild förkärlek för basket.

Har du något råd till andra ungdomar med funktionsnedsättningar?
– Mitt råd till andra skulle vara att aldrig ge upp, oavsett om det handlar om att fortsätta studera eller börja arbeta. Fortsätt försöka, oavsett vad du brinner för. Just nu känner jag mig väldigt nöjd med hur allt är och det faktum att Paralife är så anpassat för oss med funktionsnedsättningar gör allt ännu bättre.

Centas AB – en partner i förverkligandet

För Paralife kändes valet av Centas AB som ett självklart steg när det kom till att utrusta deras konferenslokaler, menyer och ljudutrustning. Centas, som har lång erfarenhet av installationer inom AV-utrustning, har skräddarsytt en lösning som uppfyller Paralifes unika behov. Detta partnerskap understryker betydelsen av samarbete och innovation för att göra samhället mer tillgängligt.

Installation av AV-teknik av Centas

På Centas är vi stolta över att erbjuda förstklassig installation av AV-teknik för en rad olika miljöer, inklusive konferensrum, hotell, caféer och där våra kunder önskar. Vår process är enkel men noggrann, och vi följer dessa steg:

 • Förstå kundernas behov
  Innan vi börjar med installationen, har vi en djupgående konsultation med våra kunder för att exakt förstå deras specifika behov och önskemål.
 • Platsbesiktning
  Vi besöker platsen där AV-tekniken ska installeras för att bedöma rummets akustik, ljusförhållanden och eventuella utmaningar.
 • Rekommendation av produkter
  Baserat på kundens behov och vår bedömning av platsen, rekommenderar vi de bästa produkterna som uppfyller kundens krav utan att kompromissa med kvaliteten.
 • Professionell installation
  Vårt team av erfarna tekniker utför installationen med precision och noggrannhet, och säkerställer att all utrustning är korrekt kalibrerad för optimal prestanda.
 • Utbildning
  Efter att installationen är klar, erbjuder vi utbildning till kundens team om hur man använder och underhåller utrustningen på bästa möjliga sätt.
 • Efterföljande support
  Centas står bakom varje installation vi utför. Därför erbjuder vi ständig support och underhållsservice för att säkerställa att AV-tekniken fortsätter att fungera felfritt.

Med Centas kan våra kunder vara säkra på att de får den mest moderna och högkvalitativa AV-tekniken, installerad av experter som verkligen bryr sig om att uppfylla deras behov.

Paralife – en revolution inom paraidrotten och arbetslivet

Paralife är inte bara en ideell organisation; det är en rörelse som vill se bortom begränsningar och fokusera på möjligheter. Grundad år 2022, med en vision om ett tillgängligt samhälle, strävar Paralife efter att ge barn och unga med funktionsnedsättning samma drömmar och förutsättningar som andra.

Genom sitt unika sportcafé, som enbart har cafépersonal med funktionsnedsättning och som helt ägnar sig åt paraidrotten, är Paralife ett lysande exempel på hur inkludering och engagemang kan se ut i praktiken. Allt överskott går till paraidrotten, och sportcaféet i Nacka är en mötesplats öppen för alla, oavsett funktionsvariation.

Men Paralife går längre än så. De arbetar också aktivt med arbetsgivare och idrottsvärlden för att öka tillgängligheten och skapa starka förebilder inom paraidrotten. Genom att lyfta fram prestationer som tidigare ignorerats och kämpa för lika lön för lika arbete, står Paralife i förgrunden för en nödvändig förändring.